Kiel

Kiel är en hamnstad belägen i norra Tyskland och är huvudstaden i den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein. Det åker dagligen färjor mellan Göteborg och Kiel och de flesta åker antingen dit över dagen eller åker vidare i landet med bil eller kollektivtrafik. Det går bland annat tåg varje timme till Hamburg, Flensburg, Lübeck och Husum och snabbtåg till Berlin, Frankfurt, Köln och München. Den närmsta flygplatsen ligger i Hamburg. Det går även färjor till Norge, Litauen och Ryssland flera gånger i veckan. Kiel är mest känd för sin sport, sevärdheter och museum.

Sport

De två mest populära sporterna i Kiel är handboll och segling. Handbollsklubben i Kiel har under många år varit en av de bästa i Tyskland och vunnit bland annat Champions League och de har många supporters runt om i landet. Kiel tillhör ett stort seglingscentra och de arrangerar varje år världens största seglartävling.

Sevärdheter

De sevärdheter som finns är både platser, bebyggelser och minnesmonument. I och med att Kiel är en hamnstad är deras hamn en viktig del av staden som många besöker. Kända byggnader är bland annat rådhuset, operan och kyrkan St. Nikolai. Rådhuset har klockor som slår varje kvart och det är på rådhusplatsen som den årliga seglartävlingen invigs varje år. Byggnaderna är från gründertiden och anses av många vara väldigt vackra.

Nikolaikyrkan är den mest kända kyrkan i Kiel och den äldsta bevarade byggnaden i hela staden. Framför kyrkan finns en stor skulptur vid namn ”Geistkämpfer”, vilket betyder ungefär andekämparen, som har blivit en symbol för att det goda segrar över det onda, då kyrkan nästan förstördes helt och hållet under andra världskriget.

Det finns också olika minnesmonument, såsom Marina minnesmonumentet, U 995 och Ubåtsmonumentet. En ytterligare minnesmärke är Holtenaus fyr som blivit en minnesplats för tre tyska kejsare: Vilhelm I, Fredrik III och Vilhelm II.

Museer

Det finns flera olika sorters museum i Kiel, bland annat inom konst, sjöfart och zoologi. Det finns även en botanisk trädgård, stadsgalleri och maskinmuseum. Deras sjöfartsmuseum har funnits sedan 1978 och visar hur sjöfartsförbindelserna till resten av världen ser ut. Det finns omkring 800 föremål i deras utställning och tillgång till över 1000 historiska fotografier från stadens arkiv. Museet är beläget i en byggnad som överlevt andra världskriget och numer är ett byggnadsminne.

Privatlån för alla ändamål